O projektu

Građanska inicijativa, IVICE MIŠIĆA, saborskog zastupnika i poduzetnika iz Vinkovaca

(sastav: Ivica Mišić, Ruža Jurić, Željko Škrobo,dipl.ing. i mr.sc. Branislav Orešković) Međunarodni stručno-znanstveni skup „Perspektive razvoja županjske (HR) i oraške (BiH) Posavine“, Županja, 14.10.2017.

Prvi međunarodni stručno-znanstveni skup koji se organizira u Županji, prvi puta kroz njenu povijest. Održava se u Županji 14.10.2017. u amfiteatru Gimnazije Županja od 12:00 do 14:00 sati.

Skup se sastoji iz dva jednaka dijela. Prvi dio su desetominutna izlaganja stručnjaka i znanstvenika po zadanim ekonomskim temama. Drugi dio su pitanja sudionika skupa izlagačima. Za uvodno predavanje odazvao se mr. sc. Davor Huška, pomoćnik Ministrice MRRFEU, Gabrijele Žalac,dipl.oec. Od ostalih predavača na konferenciju se odazivaju neka od slijedećih imena: poznati demograf, prof.dr.sc. Dražen Živić, Institut Ivo Pilar-podružnica Vukovar, Ilija Cota,mag.uir.-direktor razvojne agencije "Hrast" i dr.sc. Marin Sopta, Hrvatski studiji Zagreb. Također su zastupljeni sa svojim temama na skupu i stručnjaci i znanstvenici iz obje Posavine. Kao stručna publika pozvani su neki predstavnici uprava jedinica lokalne samouprave iz županjske Posavine, kao i dio poduzetnika iz tih jedinica. Isto tako su pozvani isti takvi predstavnici iz oraške Posavine. Pozvani su i određeni studenti ekonomije i maturanti koji imaju ekonomske predmete. Županjska Posavina- općine: Babina Greda, Štitar, Bošnjaci, Gunja, Vrbanja, Drenovci, Gradište , Cerna, Grad Županja, Županija VSŽ. Oraška Posavina – općine: Orašje, Odžak, Domaljevac i Županija Posavska. Očekivani broj posjetitelja konferencije je 180.

U drugom dijelu skupa je rasprava u kojoj će izlagači prezentacija odgovarati na postavljena pitanja publike u pisanom obliku.

Nakon konferencije svi sudionici i posjetitelji konferencije pozvani su na domjenak u restoran Savski vijenac, 200 m od konferencije. Sponzor domjenka je Vukovarsko-srijemska zupanija.

Skup podržava: Hrvatski svjetski kongres (dopredsjednik za ekonomiju, Žarko Tomašić – Njemačka). Skup također podržavaju i odazvati će se: MRRFEU i Ministrica Gabrijela Žalac, Središnji ured za hrvate izvan RH i državni tajnik Zvonko Milas, Županija VSŽ i Župan VSŽ Božo Galić, načelnik općine Orašje (BiH) Stanko Vincetić, premijer PŽ Marijan Klaić (BiH), Gimnazija Županja i ravnatelj Milidrag Marković, Hrvatski studiji , dr.sc. Marin Sopta, te ostale jedinice lokalne samouprave iz obje Posavine. Organizaciju skupa preuzela je na sebe tvrtka iz Zagreba koja ima desetogodišnje iskustvo u organizaciji konferencija, Avrion d.o.o.. Oni daju izvršnog direktora skupa Tatjanu Ferenčak, moderatora skupa za raspravu, vode budžet skupa, konačna opća i financijska izvješća po završetku skupa, rade marketing, sponzorstva, donacije, najave, izjave sudionika, kreiraju web stranicu konferencije, organiziraju zakusku i ostale potrebne aktivnosti vezane za ovaj događaj. Predsjednik organizacijskog odbora je Ivica Mišić, a glavni urednik je mr. sc. Branislav Orešković. Također će se konferencija prenositi preko facebooka UŽIVO za cijeli svijet („Županjac.Net portal“). Za medijskog pokrovitelja su planirani portal Županjac.Net ,VKTV i županijski radio HRV, portal Slavonija-Info. Očekujemo odaziv brojnih novinara i novinare i snimatelje HRT, Posavske Televizije (BiH) i portala Oraške Posavine također, Orašje News i drugi. Za konferenciju će se izraditi za sve sudionike DVD –digitalni zbornik sa svim radovima konferencije i DVD video snimke konferencije u cijelosti. U blizini dvorane bit će organiziran press-centar za novinare i medije.

Neke od tema na konferenciji su: Eksploatacija termalnih voda u Posavini, Demografski problemi i moguća rješenja u Posavini, Usklađenost tržišta rada u Posavini sa programima visokoškolskih ustanova i ustanova za obrazovanje odraslih u Posavini, Predviđena financijska sredstva Ministarstava i EU fondova za Posavinu, Ideja Ivice Mišića i idejni projekt izgradnje pješačkog mosta Županja-Orašje i mnoge druge zanimljive i korisne ekonomske teme.

Cilj konferencije je skrenuti pozornost „poduzetničkoj sceni“ u obje Posavine da se ekipira i stvori dvije privatne razvojne agencije u jednoj i drugoj Posavini, čijom odličnom suradnjom bi se povlačila značajna sredstva iz fonda EU za prekograničnu suradnju (2017.-2020.). Nakon izgradnje toga „poduzetničkog mosta“ između ove dvije Posavine, kroz te dvije agencije bi se uspostavljali „novi poduzetnički mostovi“ prema poduzetnicima izvan Hrvatske, prije svega prema poduzetnicima Hrvatima koji žive izvan RH. Na taj način se želi potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih u Hrvatskoj i zaustavili bi se ovi negativni ekonomski i demografski trendovi u ovome kraju, Posavini. Ova konferencija je također i uvod za slijedeći skup koji bi se do kraja ove godine trebao održati u Orašju (BiH) u hotelu NAVIS pod nazivom: „Poduzetnički okrugli stol Oraške (BiH) i Županjske (HR) Posavine“ u organizaciji AVRION d.o.o. iz Zagreba.